Verhoog je comfort en verlaag je operationele kosten

Een comfortabel klimaat op de werkvloer is een belang­rijk onderdeel in de beleving en het welzijn van de werknemers. Wanneer er al in een vroeg stadium tijdens het ontwerp of de inrichting van een pand rekening gehouden wordt met klimaatbeheersing, kan comfort op de werk­vloer gecombineerd worden met een lage ­energierekening. Zeker als er gekozen wordt voor een geïntegreerd klimaatsysteem, die vervolgens kan leiden tot een daling van het energieverbruik met 55% tot 65%.

Vaak is klimaatbeheersing een van de laatste aandachts­punten bij de inrichting van een pand. Je kunt nog zo’n mooi klimaatsysteem aanschaffen, maar als het pand slecht geïsoleerd en dus zo lek als een zeef is, is de waarde ervan beperkt. De laatste jaren is er een ver­andering waar te nemen, vooral dankzij de toenemende aandacht voor duurzaamheid. Architecten en project­ontwikkelaars roepen steeds eerder in het bouwtraject de hulp in van een specialist in klimaatconcepten.

Reduceer energieverbruik met 65%

Een belangrijk aspect van duurzaamheid is het energie­verbruik van het klimaatsysteem. Een conventioneel ­klimaatsysteem bestaat vaak uit een warmtepomp voor het koelen en verwarmen van het pand en een ander systeem voor vloerverwarming en de verzorging van warmtapwater. Een dergelijke installatie zorgt misschien voor een prima klimaat, maar is enorm energieverslindend.

Door toepassing van een Mitsubishi Electric klimaatsysteem kan het energieverbruik met maar liefst 55 tot 65 procent worden gereduceerd door de verschillende onderdelen te integreren. Bijvoorbeeld door energie uit te wisselen ­tussen verschillende onderdelen. Door de energie op te vangen, kan die voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals ­vloerverwarming en het produceren van warmtapwater. Of anders gezegd: de vloerverwarming en warmtapwater maakt op dergelijke momenten gebruik van gratis warmte.

Rendement op meer investering van 200 tot 300%

Facilitair managers die kijken naar de totale kosten ­tijdens de levensduur van een systeem, zullen zien dat een ­geïntegreerd klimaatsysteem wellicht duurder is in aanschaf, maar veel goedkoper in gebruik. Dankzij het lage energieverbruik en de lage onderhoudskosten, is de investering snel terugverdiend. Afhankelijk van het type pand en de wijze waarop een geïntegreerd klimaat­systeem wordt gebruikt, kan het hogere investerings­bedrag daarom al binnen twee tot vijf jaar worden terug­verdiend. Alklima beschikt over rekenmodellen waarmee snel de totale kosten voor aanschaf en gebruik kan worden uitgerekend. 

 

Zorgpark Scharn

In Maastricht is het Zorgpark Scharn gebouwd. Bij de bouw speelde het duurzaamheidsaspect een belangrijke rol. Niet alleen op het gebied van ­materialen en energieverbruik, maar ook wat betreft bouwproces en gebruik is duurzaamheid een sleutelbegrip. Het gebouw is ’vraaggestuurd’ ontworpen. Het betekent dat de toekomstige ­gebruikers een belangrijke rol hebben gehad bij het ontwerp en de duurzame aspecten.

 

 

 

 

 

 
Zwaar bewolkt
20 °C
Wind: ZW - 6 m/s | Luchtvochtigheid: 64%
Bezig met laden
Er is een fout opgetreden